In Rome the so called “puntarelle” are a kind of long leaves chicory sprouts. You may find them at the market in Spring and they are a delicious appetizer or a refreshing side dish.
A cluster of “puntarelle”
5 anchovies
2 garlic cloves
1 hard boiled egg
half a lemon
Cut puntarelle in slices and put them in a bowl of cold water with ice cubes, that will make them “curl”. In a pan melt the anchovies in olive oil, add the chopped garlic and after some minutes the mashed hard-boliled egg. Drain the puntarelle and dress them with the sauce, add some lemon juice, mix and serve.
watch the painting
per quattro persone
un cespo di puntarelle
5 acciughe
2 spicchi d'aglio
1 uovo sodo
mezzo limone
Tagliate a filetti le puntarelle e mettetele in una ciotola piena di acqua fredda e ghiaccio, che le farà "arricciare". In un padella sciogliete nell'olio d'oliva qualche acciuga, mescolate dell'aglio a pezzetti e dopo qualche minuto aggiungetevi un uovo sodo schiacciato. Condite in una terrina le puntarelle scolate dall'acqua con l'intingolo preparato, aggiungete un po' di succo di limone, mescolate e servite.
Creatività e raffinatezza da 10 e lode!
RispondiElimina